“Magyar történelmi és kulturális kincsek nyomában Szlovéniában és Horvátországban” 🇸🇮 🇭🇷

Újabb Határtalanul Program: A 8. osztályosok felejthetetlen kirándulása (2022.május 24-27.)
2020-as nyertes pályázatuknak köszönhetően ballagó diákjaink és kísérőtanáraik (Szente-Szalay Katalin osztályfőnök, Eszenyi Bernadett tanárnő és Csonka Mónika tanítónő) közel 1500 km-es utat tettek meg május végén. Négynapos kirándulásuk során felkeresték történelmi emlékhelyeinket az Őrségben, a hetési tájegységen és a Muravidéken. Kulturális, történelmi és épített értékeink nyomába eredtek Horvátországban; Muraköztől a Muravidéken át követték a magyarság történelmi és kulturális lábnyomait, megismerkedtek a határon túli magyarokkal, azok sorsával az adott régióban és felfedezték a Zrínyi, Rákóczi, Frangepán család gyökerének fészkeit a történelmi Délvidékünkön.

A kirándulás harmadik napján Balatonfüred testvérvárosát, Opatiját is közelebbről megismerhették a résztvevők. Nagy élményt jelentett a gyerekeknek az Adriai-tenger, amiben természetesen többször megmártóztak crikvenicai szállásuk közelében, valamint Opatijában is. 🏖 🌊☀️
A négy nap során az alábbi helyeket fedezték fel nyolcadikosaink:
🌞1.nap: (Szlovénia) 🇸🇮
Lendva: Bánffy-Esterházy kastély, Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet, Szent Katalin plébániatemplom, lendvai szőlőhegy (Szentháromság kápolna).
Dobronak: Közép-Európa legnagyobb orchidea farmja.
Bakónaki-tó, Szent Vid forrás és kápolna, Hodos.
🌞 2.nap: (Horvátország) 🇭🇷
Zágráb: Káptalandombi városrész, Felsőváros (Gradac), Jellasics-tér, Szent Márk-tér
🌞 3. nap: (Horvátország) 🇭🇷
Rijeka/Fiume: történelmi belváros, Óratorony, kikötő, piac, a Kormányzói Palota, a Magyar Királyi Tengerészeti Hatóság épülete, az Adria-palota és az Adria Magyar Királyi Tengerhajózási Rt. székháza.
Tersatto: Tersattoi Mária búcsújáró templom kápolnája, Tersatto vára.
Opatija/Abbázia: séta a tengerparton a híres, sziklába vájt sétányon.
Lovran: séta az óvárosban, Feszty Árpád villája
🌞 4. nap: (Horvátország) 🇭🇷
Csáktornya: csáktornyai vár
Varasd (Horvátország korábbi fővárosa): Erdődyek várkastélya, barokk belváros, (Megyeháza, Draskovics Palota, székesegyház, városháza).
Képek a GALÉRIÁBAN.