"Fiam, ha vétkezők csábítanak, ne engedj nekik!"
(Példabeszédek 1:10)
Főoldal Menü megjelenítése/elrejtése

Hírek, aktualitások


Sportnap- 2018.jún.15.

Programok a diákönkormányzat szervezésében:

röplabda, futball, asztalitenisz, kickbox-aerobics, buborékfoci, gyermekjóga, néptánc, minigolf, hullahopp, kötélhúzás, ...

Köszönjük a táncházat és a néptánc bemutatót Titz Tibornak, a kickbox-aerobics foglalkozásokat Varga Júliának, a minigolfot a Balaton Golf Clubnak, a buborékfocit Vanó Gábornak, a gyermekjógát Buzás Magdolnának!

Képek a galériában.

A Magyar Röplabda Szövetség U15-ös röplabda edzőtáborba hívta meg Monteiro Giovana, 7.osztályos tanulót. Az egész országból 26 lány kapott meghívást a szövetségtől a június 18-án kezdődő táborba. A szegedi tábor teljes költségét a Sport XXI Program biztosítja.

Giovana egész éves kitartó munkájáért miniszteri oklevélben is részesült:

Szívből gratulálunk!


Pétanque- diákolimpia országos döntő - 6.helyen végeztek csapataink!

Május 14-én, Sárváron került sor 41 iskola (298 fő) részvételével az országos pétanque diákolimpiai döntőre. 

Iskolánk tanulóinak eredményei:

(III. korcsoport: 15 triplett-négy forduló svájci rendszer)

6. hely: Bruckner Kristóf Benedek, Herold Olivér, Karsai Zsombor (5.o.), Tóth Barnabás (6.o.)

(IV. korcsoport: 14 triplett_négy forduló svájci rendszer)  

6. hely: Kulcsár Anna- 6.o., Gémes Levente-8.o., Hajdú Péter Ákos- 7.o.

Felkészítő tanár: Molnárné Pocsai Ildikó.

Szívből gratulálunk az országos eredményekhez! (Képek a galériában.)

A diáksportolók városi ünnepségén

A hagyományos, diáksportolók tiszteletére rendezett városi ünnepséget június 12-én rendezték a Sportcsarnok Panoráma termében. A város elismerésben részesítette a diákolimpiák megyei és országos helyezettjeit. Iskolánkból a következő tanulókat hívták be az ünnepségre:

Kerti Máté Atilla, Fábos Zoltán Márk- 4.osztály

Süle Dalma, Karsai Zsombor, Herold Olivér, Rácz Mihály, Bruckner Kristóf Benedek, Küronya Bence- 5.osztály

Kulcsár Anna, Sebestyén Bonifác- 6.osztály

Darvasi Noémi, Hajdú Péter Ákos- 7.osztály

(A díjátadóról hiányzott: Tóth Barnabás- 6.o., és Monteiro Giovana- 7.o.)

Tanulóink felkészítőit- Molnárné Pocsai Ildikót, Géczi Renátát és Kelli Lajost- is jutalmazták a rendezvényen.

Szívből gratulálunk!

(Képek a galériában.)

Kiemelkedő eredmények az országos német levelezőversenyen

A Hebe Kft által kiírt 3 fordulós országos német levelezőversenyen iskolánk 7 diákja vett részt. A verseny 3 fordulójában a gyerekek három témában: szeretet, gasztronómia és Magyarország nevezetességeivel kapcsolatos szövegértő gyakorlatokat oldottak meg. 

A versenyen a 7-8-ik osztályos tanulóink egy kategóriában versenyeztek. 37 résztvevő közül Diénes Csenge (8. osztály)  1. helyezést, Hajdú Péter Ákos (7. osztály) 2. helyezést ért el. Jutalmuk egy ajándékcsomag és oklevél. Gratulálunk nekik ezért a szép országos eredményért. 

További kiemelkedő eredmény: Farkas Anna (8. osztály) 4. helyezés, Samu Dóra (7. osztály) 11. helyezés. Az ő jutalmuk az elismerő oklevél.

A kezdő szint kategóriájában negyedikes tanulók versenyeztek: Jónás Adél, Böcskei Kitti és Brózs Panni. Ők szókincsfejlesztő feladatokat kaptak a három forduló során és középmezőnyben végeztek a versenyben. Negyedik osztályos tanulóink is elismerő oklevélben részesülnek.

Gratulálunk minden versenyzőnek a szép eredményekért és a kitartásért!

Felkészítő tanár: Diénes Melinda

(Képek a galériában.)

Anna Frank kiállításon a városi könyvtárban

Május végén iskolánk 4. és 5. osztálya a Lipták Gábor Városi Könyvtárban Anne Frank életével ismerkedett egy érdekes foglalkozássorozat keretén belül: egy rövid életrajzi film, beszélgetés, kiállítás, kis makett Anne Frank és családjának búvóhelyéről, feladatsor... megannyi motiváció, amelyek érzékennyé tették a mai gyerekeket Anne Frank életének arra a 4 évére, amelyet ő a négy fal közé bezárva töltött el, a külvilágtól elszigetelve, mégis optimistán, reménykedve, gyümölcsözően és tevékenyen és a világ számára gyerekként egy olyan üzenetet hátrahagyva, amely lámpásként mutathat utat kicsinek-nagynak a nehéz helyzetekben.

A kiállításra épülő feladatsor másik végkicsengése: bárkiből lehet író-olvasó, ha odafigyel a gondolataira és időt szán azok megfogalmazására. Íme egy itt született gondolatsor:

"Amikor a könyvemet olvasom,

Mintha ott lennék,

Mintha szerepelnék,

Amikor a könyvemet olvasom,

Suttogva, magamban,

egyedül, olvasok,

amikor tehetem."

(Képek a galériában.)

Június 4.- Nemzeti Összetartozás Napja

Tegnap a városi ünnepségen közreműködtek iskolánk felső tagozatos tanulói a Nemzeti Összetartozás napján. A megemlékezésen ünnepi beszédet mondott iskolánk igazgatója, Rojtos Norbert.

(Felkészítők: Köz Kádi Sarolta, Farkas Judit és Bíró Bernadett tanárnők.)

A Füred TV felvétele IDE kattintva érhető el.

Német tanulmányi kirándulás Bécsben (június 2-án)

Tanulmányi kiránduláson vettek részt Bécsben iskolánk német nyelvet tanuló diákjai. Az immár hagyománnyá váló egynapos német nyelvi kirándulás célja Ausztria, mint célnyelvi ország megismerése, nyelvgyakorlás anyanyelvi környezetben és a csapatépítés. Már tavaly is volt részünk a letűnt monarchia csodálatos épületeit megcsodálni Grazban, az idén már maga a császári család életébe, Sisi királyné és Ferencz József császár fényűző lakosztályaiba is bepillantást nyerhettek a gyerekek a bécsi Hofburgban. Ezután a Mária Terézia téren lévő Természettudományos Múzeum 30 millió kiállított tárgya ragadott magával kicsit-nagyot, ahol legizgalmasabbnak a mozgó és félelmetes hangokat kiadó dinoszauruszok bizonyultak. A múzeumokban - elsősorban a felső tagozatos gyerekek - feladatokat oldottak meg, melyek egy-egy érdekes kiállított tárgyra hívták fel német nyelven a figyelmüket. Majd egy séta Bécs legszebb utcáin, a Graben és a Stephansplatz környékén, a Stephansdom látogatása, és egy kis szuvenírvásárlás zárta a programsorozatot. 

Fáradtan, de jókedvűen, élményekben gazdagodva tértünk haza, vidáman énekelve:”Froh zu sein bedarf es wenig, und wer froh ist, ist ein König.” Habár nekünk azon a napon nem kevés, hanem jó sok jutott ahhoz, hogy boldognak és királyoknak érezhessük magunkat. 

A következő tanévben ismét adventben látogatunk el a célnyelvi országba. 

Köszönet a résztvevő gyerekek szüleinek, akik támogatták a kirándulást, kolléganőmnek, Csonka Mónikának, aki a kis negyedikeseket terelgette Bécs tömeggel teli utcáin, és Emma Paulnak (német önkéntesünknek),  aki a kirándulás előkészítésében és a kíséretben is segített.  

Diénes Melinda, német nyelvtanár

(Képek a galériában.)

Osztálykirándulások

Május végén minden osztály tanulmányi kiránduláson vett részt osztályfőnökével, tanítójával. Az osztálykirándulások helyszínei a következők voltak:

1.o.: Balatonfüred (Kiserdő)- Tihany

2.o.: Veszprém (Állatkert)

3.o.: Szigliget

4.o.: Pécs, Orfű, Abaliget (2 nap)

5.o.: Cuha-völgye, Pannonhalma

6.o.: Győr

7.o.: Káli-medence

8.o.: Tata-Komárom-Esztergom-Párkány (2 nap)

Az élményekkel teli kirándulásokról képek a galériában találhatóak, illetve hamarosan bővülnek a többi osztály fotóival is.

Egyházi iskolák labdarúgó tornája- 2018.május 30.

Iskolánk harmadik alkalommal rendezte meg az egyházi iskolák labdarúgó tornáját III.korcsoportos tanulóknak. Szoros küzdelemben az alábbi végeredmény született:

1.hely: Tihanyi Bencés Iskola

2.hely: Református Általános Iskola Balatonfüred (legjobb mezőnyjátékos: Karsai Zsombor-5.o.)- felkészítő: Kelli Lajos tanár úr. (A csapat tagjai: Zsámpár Olivér, Pap László, Karsai Zsombor, Geipl Márk, Herold Olivér, Bruckner Kristóf Benedek, Kiss Miklós, Nagy Márton Péter, Küronya Bence)

3.hely: Csopaki Református Általános Iskola 

Gratulálunk minden résztvevőnek! (Képek a galériában.)

Énekkarosaink jutalomkirándulása Szentendrén és Budapesten

Iskolánk, felső tagozatos énekkarosainak egész évben végzett szorgalmas és kitartó munkáját egy jutalom kirándulással köszönte meg május 29-én. Ellátogattak a budapesti Hadtörténeti Múzeumba, ahol igen színvonalas és látványos kiállításnak lehettek szemtanúi. Majd Szentendrén tettek egy sétát, megcsodálva az Óváros hangulatát, visszatekintve a múlt történelmi hangulatára. 

Köszönjük az énekkarosok egész éves munkáját!

(Képek a galériában.)

Balaton-felvidéki Oxigén Túra 2018. május 26-27.

A Bike Extrem az idén megújult formában rendezte meg a Balaton-felvidéki Oxigén Túrát május 26-27-én. Az Oxigén Túra célja az volt, hogy a kiválasztott 45-55-90 kilométeres távon belül a lehető legtöbb regisztrációs pontot látogassák meg a biciklisek, a legtöbb pontot begyűjtve ezzel. 

A kerékpáros túrához kapcsolódóan ebben az évben is meghirdették a szervezők a különböző rajzpályázatokat, melyeken iskolánk tanulói értékes jutalmakban részesülhettek.

Kellys kerékpár tervezés:

Kulcsár Anna (6.o.)

Rudy Project fejvédő tervezés:

1. Rácz Mihály (5.o.)

2. Fehér Viktória (7.o.)

3. Sándor Beáta (6.o.)

"Bringázz a jövőbe" rajzverseny:

1. Gémes Eszter Villő (6.o.)

2. Szolláth Eszter (7.o.)

4. Küronya Bence (5.o.)

Felkészítő tanár: Sáry Lilla.

Gratulálunk! (Képek a galériában.)

26. hely az Országos Angol Tanulmányi Versenyen (az OATV-n)

Kajári Bence Dávid (7.o.) több mint 160 iskola 9000 nevezett tanulója közül került be a békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola által szervezett országos angolverseny döntőjére. A megmérettetés három fordulóból állt, melynek május 19-i szóbeli döntőjére az egyes megyék legjobbjait hívták be Békéscsabára. Bencének három (előre nem ismert) témáról kellett beszélgetnie három különböző zsűrivel. A végső helyezés az írásbeli és a szóbeli fordulók összesített pontszáma alapján alakult ki. Bence könyvjutalomban és oklevélben részesült kimagasló teljesítményéért.

Felkészítő tanár: Szalay Katalin.

Köszönjük az édesapa, Kajári Gábor segítségét az utaztatásban!

(Képek a galériában.)

Kabóca Bábszínház (Veszprém)- 1., 2. osztály

Az első-második osztályosok és tanítóik Veszprémben jártak május 16-án, ahol a "Helka,  a Balaton tündére" című vízi bábszínház előadást tekinthették meg.  Az előadás a 2011. évi gyermekkönyv díjjal kitüntetett regény alapján készült. Rendező: Székely Andrea.

(Képek a galériában.)

1.helyen végzett iskolánk csapata a "Már tudok biztonságosan közlekedni" vetélkedő döntőjén!

A Balatonfüredi Rendőrkapitányság tizenharmadik alkalommal bonyolította le a "Már tudok biztonságosan közlekedni" elnevezésű vetélkedősorozatát. A kapitányság megelőzési főelőadójának (Szekeres Kornélnak) saját ötlete és szervezése alapján rendezték meg a területi döntőt, melyen hét iskola négyfős csapata vett részt 2018. május 17-én a balatonfüredi BSZKK-ban. Az elsősegélynyújtásra, KRESZ-totóra és kerékpáros akadálypályára épülő baleset-megelőzési versenyen értékes nyereményekért folyt a küzdelem. A területi döntőt színesítette még Bruckner Kristóf Benedek, Erdősi Hanna Valentina és Kovács Réka (5.o.) látványos produkciója is.

A mai területi forduló győztesei: Müller Hanna (4.o.), Gács Bence (3.o.), Köles Ajsa Borbála és Babos Benedek (7.o.). Felkészítőjük: Sáry Lilla, igazgatóhelyettes.

Szívből gratulálunk! 

A FüredTV felvétele ITT nézhető meg a döntőről. (Képek a galériában.)

A Herendi Német Nemzetiségi Nyelvoktató Általános Iskolában rendezték meg a Kaán Károly Országos Természet- és Környezetismereti Verseny megyei döntőjét, amelyen 55 tanuló vett részt.  A verseny ismeretanyaga a 4–6. évfolyamon feldolgozott tananyaghoz kapcsolódott: természetismeret, környezetismeret, biológia, földrajz témakörökben. Iskolánk ötödik-hatodik osztályos tanulói a következő helyeséseket érték el az áprilisi megmérettetésen:

6.osztály: Jónás Botond 10., Kocsis Lilla és Debreceni Alfréd 16 és 30. hely között;

5.osztály: Süle Dalma 11., Bora Lili Katalin 12., Máhl Franciska 15.

Felkészítő tanár: Kissné Laár Eszter.

Gratulálunk! (Kép a galériában.)

Arany minősítés az Éneklő Ifjúság hangversenyen

Május 10-én rendezték meg az Arácsi Népházban az Éneklő Ifjúság elnevezésű minősítő hangversenyt. A KÓTA (Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége) 1934 óta szervezi ezeket a találkozókat. A jelentkező kórusoknak változatos stílusokból, változatos karakterű kórusműveket kell énekelni, min. 8, max. 15 perc terjedelemben. Az „A" minősítés fokozatai: Bronz, Ezüst, Arany, illetve Arany Diplomával. Iskolánk nagykórusa Bíró Bernadett kórusvezető irányításával ARANY minősítésben részesült!

Gratulálunk! (Képek a galériában.)

Áldozócsütörtök- május 10.

Május 10-én ünnepeltük Jézus Krisztus mennybemenetelének ünnepét, melyről minden évben a húsvét utáni 40. napon emlékezünk meg. Iskolánk tanulói részt vettek a Balatonfüredi Református Templomban tartott istentiszteleten.

(Képek a galériában.)

Pályaválasztási Orientációs Nap a Szent Benedek Általános Iskola, Középiskola, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégium Balatonfüredi Tagintézményében

2018.05.09-én 14 tanulónk (6. és 7.osztályosok) a Szent Benedek iskolában pályaválasztási napon vett részt. Megtekintették a parképítő, rendész, szőlész-borász, hegesztő, cukrász szakmák bemutatóját. A vállalkozó tanulók kipróbálhatták az ezekhez a szakmákhoz kapcsolódó eszközöket, tevékenységeket.

Képek a galériában.

Május 10.: A madarak és fák napja

Az ötödik osztályosok rövid megemlékezéséből érdekességeket tudhattunk meg többek között az év madaráról, a vándorsólyomról, illetve az év fájáról, a virágos kőrisről.

Felkészítő: Kissné Laár Eszter. (Képek a galériában.)

Diákolimpia atlétika- körzeti forduló: 5 versenyszámban jutottak be a megyei döntőre diákjaink!

Május 2-án, Veszprémben rendezték meg a diákolimpia atlétika körzeti fordulóját, melyen iskolánk tanulói a következő eredményeket érték el:

I. hely: Benna Diána (6.o.)-  távolugrás; Küronya Bence (5.o.)- 600 m futás, Monteiro Giovana (7.o.)- magasugrás és 300m futás, Farkas Patrik (8.o.) - 1500m futás

Ők képviselik iskolánkat a szerdai megyei döntőn.

II.hely: Küronya Bence (5.o.) - egyéni összetett, Monteiro Giovana (7.o.) -  kislabdahajítás, Rostási Kinga Borostyán (7.o.) - 300m, Kozák Levente (8.o.) -  300 m, Babos Benedek (7.o.) - 1500m

III.hely: lány csapat - Müller Hanna (4.o.), Kovács Réka, Pálfy Sára, Süle Dalma (5.o.), Benna Diána, Gaál Réka Katalin (6.o.);  Kozák Levente -  100 m futás, Rostási Kinga Borostyán -  távolugrás, Darvasi Noémi (7.o.) - 1500m

IV.hely: fiú  csapat  - Herold Olivér, Kiss Miklós, Pap László, Bruckner Kristóf Benedek, Karsai Zsombor, Küronya Bence (5.o.)

Felkészítők: Molnárné Pocsai Ildikó, Géczi Renáta és Kelli Lajos.

Szívből gratulálunk! (Képek a galériában.)

Német jutalomkirándulás Bécsben

A Veszprém Megyei Német Nemzetiségi Iskolák Egyesülete évente jutalomkirándulást szervez azoknak a 7-8. osztályos diákoknak, akik a tanév során iskolájukban német nyelv tantárgyban a legjobban teljesítettek: rendszeresen felkészülten érkeztek a tanórára, szakkörökön és versenyeken vettek részt. 

Ebben a tanévben a 8. osztályos Diénes Csenge, és a 7. osztályból Havasi Márk és Hajdú Péter Ákos részesülhettek abban a jutalomban, hogy 40 velük egykorú, más-más iskolában tanuló diákkal együtt egy élménydús, jó hangulatú napot töltsenek el Bécsben. 

A jutalomkirándulás programja az idén a schönbrunni kastély pompázatos császári lakosztályai és parkja, a Tengerek Háza – német nyelvű keresgélő feladatokkal - és a formabontó építészeti stílusú Hundertwasserhaus megtekintése volt. 

Reméljük, diákjaink felejthetetlen élményekkel tértek haza a kirándulásról, és ez az érdekes lehetőség többi diáktársaikat is motiválja a német nyelv tanulására. 

Köszönöm a részt vevő diákok fegyelmezett magatartását, nyitottságát és együttműködését a jutalomkiránduláson. 

Diénes Melinda, szervező tanár

(Képek a galériában.)

Sikeres középfokú (B2) próbanyelvvizsga

A veszprémi Insedo Nyelviskola a Magyarországon évtizedek óta etalonnak számító Origó Vizsgarendszer akkreditált vizsgahelye.  Március végére (leendő nyelvvizsgázók számára) próbanyelvvizsgát szerveztek, melyet a regisztrált vizsgázók a veszprémi nyelviskolában írtak meg. Angol nyelvből Kajári Bence Dávid, 7.osztályos tanulónk írta meg a B2-es szintű, azaz középfokú próbanyelvvizsgát. Az összes jelentkező közül Bence írta a legjobb tesztet: 91%-os eredményt ért el. (A vizsga 60% felett sikeres!) 

Felkészítő tanár: Szalay Katalin.

Gratulálunk a szép eredményhez és további sikeres nyelvtanulást kívánunk!

(Kép a galériában.)

Mesterségem Címere- Szakmabemutató Nap Tótvázsonyban

A Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara által Tótvázsonyban szervezett szakmabemutató napon vett részt iskolánk 7.osztálya május 3-án. A szakemberek bemutatója után a gyerekek a gyakorlatban is kipróbálhatták a szakmákhoz kapcsolódó tevékenységeket. A rendezvényen a következő szakmák képviselői vettek részt: cukrász, pék, központi fűtés- és gázhálózat rendszerszerelő, hegesztő, ápoló, szociális gondozó, asztalos, villanyszerelő, tetőfedő, ács, porcelánfestő, női szabó, kereskedő. Tanulóink éltek a kínált lehetőségekkel és tapasztalatokkal gazdagon tértek vissza az iskolába.

(Képek a galériában.)

Bronz minősítésben részesültek meseszakköröseink

Április 21-én meseszakköröseink Pétfürdőn részt vettek a  XXVII. Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó Veszprém megyei fordulóján, ahol bronz minősítést kaptak.

Gratulálunk a szakkör tagjainak, és felkészítőiknek, Csonka Mónika és Simon Szilvia tanítónőknek.

(Képek a galériában.)

2. helyezés a megyei idegen nyelvi szépkiejtési versenyen

Április 27-én került sor a veszprémi Hriszto Botev Általános Iskolában az idegen nyelvi szépkiejtési versenyre. Kategóriánként egy-egy tanuló képviselhette a résztvevő iskolákat.

Iskolánkból, angol nyelvből 5-6. osztályos kategóriában Sándor Beáta és 7-8. osztályos kategóriában Udvari Csenge, német nyelvből 5-6.osztályos kategóriában Kocsis Lilla, 7-8.osztályos kategóriában Diénes Csenge vettek részt a versenyen. A feladat egy előre megtanult szöveg bemutatása és egy idegen szöveg felolvasása volt.

A versenyen mindannyian elismerő oklevelet kaptak, Kocsis Lilla pedig német nyelvből 2.helyezést ért el.

Szívből gratulálunk nekik és köszönjük a felkészítő tanárok - Diénes Melinda, német nyelvtanár és Szalay Katalin, angoltanár - munkáját.

(Képek a galériában.)

Füred-Köszöntő területi vers-és prózamondó verseny

Április 25-én és 26-án rendezte meg a Lipták Gábor Városi Könyvtár az évtizedes hagyományokkal rendelkező Füred-Köszöntő vers-és prózamondó versenyt. Iskolánkat azok a tanulók képviselték, akik az iskolai magyar nyelv heti versenyen a legjobban teljesítettek.

Elsőtől hatodik osztályig a zsűri nem osztott ki helyezéseket a gyerekeknél, de könvyjutalomban és oklevélben részesítette a legkiválóbban teljesítőket.

Iskolánkból jutalmazták Vajky Adrienn, 3.osztályos tanulót, Horváth Zsombor, 5.osztályos tanulót és két prózamondónkat is: Bruckner Kristóf Benedek, ötödik- és Máhl József, hatodik osztályos tanulókat. 

A hetedik-nyolcadik osztályosok között prózamondásban 1.helyen végzett Farkas Anna (8.o.), 2.helyen Darvasi Noémi (7.o.), 3.helyen pedig Köles Ajsa Borbála (7.o.).

Felkészítők: Simon Szilvia (3.o.), Farkas Judit (6-7-8.o.) és Rojtos Norbert (5.o.).

Szívből gratulálunk!

(Képek a galériában.)

Rendhagyó irodalomóra a Városi Múzeumban

Ötödik osztályos tanulóink ma (április 27-én) a balatonfüredi Városi Múzeumban jártak, ahol múzeumpedagógiai foglalkozás keretében ismerkedhettek meg négy nagyobb -városunk életében jelentős- témával: a közlekedés-hajózással, a gyógyfürdő-kultúrával, az Anna-bállal és a színházi élettel.

(Képek a galériában.)

REFORMÁCIÓ 500+ szavalóverseny Papkeszin április 21-én

A Bocskai István Református Általános Iskola az idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. Ebből az alkalomból szavalóversenyt hirdettek, melynek témája a magyar vallásos költészet volt.

3.helyen végzett: Paulin Liza Erzsébet (3.o.) és Farkas Anna (8.o.). Felkészítőik: Simon Szilvia osztálytanító és Farkas Judit tanárnő.

Gratulálunk! 

(Kép a galériában.)

Magyar nyelv hete- eredmények

Lezárultak a magyar nyelv heti versenyek, vetélkedők, melyek ebben a tanévben is nagyon sok diákot "mozgattak meg" iskolánkban. Alsó és felső tagozaton összesen több, mint száz tanuló volt érintett valamelyik megmérettetésen.

Az ünnepélyes eredményhirdetésre április 27-én került sor. Minden helyezést elért tanuló oklevelet és ajándékot vehetett át.

Legeredményesebb tanulóink:

Versmondó verseny: 1.hely: Balogh Tege Ders (1.o.); Punk Anna (3.o.); Rácz Mihály (5.o.), Hajdú Péter Ákos (7.o.)

Prózamondó verseny: 1.hely: Dolacsek Jázmin (2.o.), Köves Bendegúz (4.o.), Bruckner Kristóf Benedek (5.o.), Farkas Anna (8.o.)

Szövegértési verseny: 1.hely: Fábri Botond (1.o.), Székely András (2.o.), Kelemen Zalán (3.o.), Brózs Panni (4.o.), Horváth Hanna (5.o.), Kulcsár Anna (6.o.), Szolláth Eszter (7.o.), Udvari Csenge (8.o.)

Helyesírási verseny:1.hely: Tomka Villő (1.o.), Kicsák Márk (2.o.), Punk Anna (3.o.), Gaál Emese Zsuzsanna (4.o.), Máhl Franciska (5.o.), Kulcsár Anna és Debreceni Alfréd (6.o.), Szikszai Hanna (7.o.), Farkas Anna (8.o.)

Játékos anyanyelvi csapatverseny: 1.hely (alsó tagozaton): Arany Ászok csapata (Jónás Adél, Barabás Léda- 4.o., Punk Anna, Rostási Kincső Alexandra- 3.o.); 1.hely (felső tagozaton): Lekipalik csapata (Deczki Regina, Dél Zsuzsanna Sára, Örkényi Veronika Viola, Takács Fanni- 8.o.)

Szép füzetek versenye (1-2.osztályban): 1.hely: Simon Ágnes Anna (1.o.), Nagy Fruzsina (2.o.)

Szépkiejtési verseny (felső tagozaton): 1.hely: Kulcsár Anna (6.o.), Udvari Csenge (8.o.)

Felső tagozatos "pontgyűjtő verseny": 1.hely: 6.osztály csapata

Összesítésben a legeredményesebb tanuló: alsó tagozaton: Punk Anna (3.o.), felső tagozaton: Kulcsár Anna (6.o.) és Udvari Csenge (8.o.)

Gratulálunk minden résztvevőnek! (Képek a galériában.)

Folytatódik iskolánk energetikai felújítása: a nyílászárók cseréje után napelemek kerülnek az épület tetejére, emellett az iskolaépület homlokzata is megújul. Egy másik kiemelt projekt eredményeképpen -várhatóan a következő tanévtől- az új tornaterem is elkészül.

(Képek a galériában.)

Diákolimpia- pétanque: 2 csapatunk is továbbjutott az országos döntőre!

Április 24-én (kedden) rendezték a Diákolimpia- pétanque területi döntőjét Szigligeten, melyen 96 diák vett részt, 9 iskolából. A tanulók 6 korcsoportban, 10 kategóriában versenyeztek. 

2.helyen végzett (és ezzel országos döntőbe jutott) triplett pétanque kategóriában Kulcsár Anna (6.o.)- Monteiro Giovana (7.o.)- Gémes Levente (8.o.)-Hajdú Péter Ákos (7.o).

4.helyen végzett (és ezzel szintén országos döntőbe jutott) triplett pétanque kategóriában Bruckner Kristóf Benedek (5.o.)- Karsai Zsombor (5.o.)-Herold Olivér (5.o.)-Tóth Barnabás (6.o.).

Gratulálunk a szép eredményekhez! (Képek a galériában.)

Amerika Nap- április 24.

Az Egyesült Államok Budapesti Nagykövetsége, az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Lóczy Lajos Gimnázium április 24-én rendezte az ún. Amerika Napot a Balatonfüredi Yacht Klubban. A programok egy részén iskolánk néhány lelkes tanulója is részt vett Szalay Katalin tanárnővel. Meghallgatták Eric Watnik, Az Amerikai Nagykövetség Közügyekért Felelős Tanácsosának előadását, amerikai sport bemutatót (baseball) néztek meg és próbáltak ki, a fotókiállítás megtekintése után pedig egy azzal kapcsolatos kvízt töltöttek ki, valamint lehetőségük volt korabeli ruhákban is fotózkodni.

(Képek a galériában.)

Fenntarthatósági témahét- Interaktív tájékoztató kamionon jártak nyolcadik osztályos tanulóink

A mai nappal (április 23-án) vette kezdetét a fenntarthatósági témahét, amelyre iskolánk is regisztrált. Hétfőn reggel a nyolcadik osztályosok látogatták meg az ún. interaktív tájékoztató kamiont a Vásárcsarnoknál, amelynek feladata mobil látogatóközpontként megismertetni Magyarország lakosságával az atomenergiát, annak fontosságát, biztonságos és környezetkímélő felhasználását, a hazai energiatermelésben betöltött kiemelt szerepét. A kamion 2009 óta járja az ország különböző településeit, fesztiváljait, rendezvényeit, hogy minél többen megismerkedhessenek az atomenergiával.

A kiállításon a látogatók interaktív táblákon ismerhették meg az atomenergiát, a Paksi Atomerőmű üzemelő négy blokkját, valamint a két új atomerőművi blokk létesítését. Tanulóink betekintést nyerhettek a Paks II. projekt eddigi eredményeibe; számtalan fotót láthattak a Paks II. projekt eddigi mérföldköveiről, eseményeiről. Emellett kisfilmek révén megismerhették többek között a 3+ generációs VVER-1200-as blokktípust, valamint virtuális sétát tehettek egy, a Paksra tervezetthez hasonló atomerőműben. A látogatók felmérhették a témában szerzett tudásukat is.

(Képek a galériában.)

Kecske Kupa csapatverseny- április 14-én

2018.04.14-én, szombaton volt Veszprémben, a Kossuth iskolában a Kecske Kupa csapatverseny második fordulója. Iskolánkból minden felső tagozatos osztályból indult 1-1 négy fős csapat. A verseny után a folyosóra elhelyezett logikai feladatok megoldásával tudtak még Kecske Tallérokat gyűjteni a versenyzők. A kapott Tallérokat licitálással lehetett ezután elkölteni, így zárult ez a vidám hangulatú verseny. 

(Képek a galériában.)

FUNtastic megyei angolverseny- 2. és 3.helyen végeztek csapataink!

Negyedik éve szervezi meg iskolánk a FUNtastic megyei angolversenyt, amelyre ebben a tanévben 16 csapat (64 tanuló) nevezett 10 általános iskolából! 

A négyfős csapatok a versenyen írásbeli, hallott szövegértéses és szóbeli (szituációs) feladatokat oldottak meg. A színvonalas megmérettetésen iskolánkat mindkét korcsoportban egy-egy csapat képviselte, valamint a verseny szünetében több, mint 25 tanulónk örvendeztette meg a jelenlévőket egy énekes produkcióval.

2. helyen végzett a 7-8. osztályosok kategóriájában (10 csapatból) iskolánk hetedik osztályos fiúcsapata: Jónás Márton, Kajári Bence Dávid, Somody Miklós Lóránt és Wéninger Zalán Tibor.

3.helyen végzett az 5-6.osztályosok kategóriájában (6 csapatból) a Rácz Mihály (5.o.), Kocsis Lilla, Kulcsár Anna, Sándor Beáta (6.o.) alkotta csapat.

Felkészítő tanár: Szalay Katalin.

Az április 19-i versenyen részt vett iskolák a következők voltak: 

Bán Aladár Általános Iskola (Várpalota), Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola, Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola, Györgyi Dénes Általános Iskola (Balatonalmádi), Litéri Református Általános Iskola, Református Általános Iskola Balatonfüred, Szilágyi Erzsébet Keresztény Általános és Alapfokú Művészeti Iskola (Veszprém), Csopaki Református Általános Iskola, Balatonkenesei Pilinszky János Általános Iskola és AMI, Balatonfűzfői Irinyi János Általános Iskola és AMI.

Köszönjük szépen a verseny zsűrijének (Bertha Ágnes Mónika: angol nyelv- kémia szakos tanár, Lovassy László Gimnázium, Veszprém; Gaál Julianna: angol nyelv és irodalom szakos középiskolai tanár, Lóczy Lajos Gimnázium, Balatonfüred; Bujtás Barbara: angoltanár, az EuroExam bloggere, balatonfüredi magántanár, számos nemzetközi projekt résztvevője), támogatóinknak (AngolNyelvTanitas.hu, Balatoni Bob Szabadidőpark, British Council- Hungary, Debreceni Egyetem Idegennyelvi Központja (DExam nyelvvizsga), ELT Hungary Kft. , Maxon Motor Hungary Kft., TIT-TELC Nyelvvizsgaközpont, Continental Automotive Hungary Kft., Oxford Kiadó (Oxford University Press), Balatonfüred Város Önkormányzata, Balatonfüred Kulturális Nonprofit Kft. és Református Általános Iskola Balatonfüred) és természetesen segítő diákjainknak is, hogy hozzájárultak a verseny sikeres megszervezéséhez, lebonyolításához. 

Szívből gratulálunk minden résztvevőnek és felkészítő tanáraiknak!

Képek a galériában, valamint az alábbi linkre kattintva: https://1drv.ms/f/s!Al4yvTB5zod1iF8eQETiV-E9cGM1

Balatonfüred város honlapja is beszámolt a versenyünkről: FUNtastic

ELC-angolverseny

Az English Language Competition (ELC) angolverseny egy, 45 perces fordulóból állt, amelyhez előzetesen minden nevezőnek el kellett olvasnia egy angol nyelvű olvasmányt. A versenyzők 5 kategóriában versenyeztek és szintenként 30 felelet-választós kérdésre kellett válaszolniuk. A kérdések fele kapcsolódott az olvasmányhoz. 

Országosan kategóriánként 1500-2000 tanuló nevezett a megmérettetésre.

Iskolánk tanulóinak kiemelkedő eredményei:

Sándor Beáta (6.o.): 122.hely (1696 nevezőből); ebben a kategóriában 119-en írtak hibátlan (150 pontos) tesztet; Beáta eredménye (146,25 pont) tulajdonképpen a harmadik legjobb pontszám.

Kocsis Lilla (6.o.): 365.hely (140 pont)

További versenyzőink (Gaál Emese Zsuzsanna-4.o., Kulcsár Anna, Sebestyén Bonifác, Nagy Richárd, Gaál Réka Katalin-6.o., Rácz Mihály, Herold Olivér, Erdősi Hanna Valentina-5.o., Somody Miklós Lóránt- 7.o.) is szépen teljesítettek. 

Felkészítő tanár: Szalay Katalin. (Képek a galériában.)

Kenguru nemzetközi matematikaverseny

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány ebben a tanévben is meghirdette nemzetközi Kenguru matematikaversenyét. Korosztályonként több, mint ezer tanuló nevezett. Iskolánk tanulóinak kiemelkedő eredményei megyei összesítésben:

Rácz Mihály (5.o.): 20. hely

Kulcsár Anna (6.o.): 21. hely

Samu Dóra (7.o.): 21.hely

Gémes Levente (8.o.): 27.hely

Szűts Jakab (2.o.): 34.hely

Kecskeméti Lili (3.o.): 51.hely

Gaál Emese Zsuzsanna (4.o.): 75.hely

Felkészítő tanárok: Ujhelyiné Károlyi Krisztina (2.o.), Simon Szilvia (3.o.), Csonka Mónika (4.o.), Nagy Nándor (5-6-7.osztály), Mógorné Áment Erika (8.o.).

Gratulálunk a szép eredményekhez! (Képek a galériában.)

Kistérségi matematika versenyt rendeztünk

Iskolánk hagyományos kistérségi matematikaversenyére ebben a tanévben is közel hatvan alsó tagozatos diák nevezett. Az április 13-i tanulmányi versenyen minden alsós évfolyam külön feladatlapot írt. A verseny ideje alatt a tanároknak, kísérőknek a Kálvin-teremben a Matius Corvinus Collegium munkatársai tartottak tájékoztatást, bemutatkozást. Fábián Réka, régiókoordinátor a Fiatal Tehetség Program működését mutatta be a jelenlévőknek.

A versenyzők az eredményhirdetésig sudoku és egyéb fejlesztő, gondolkodtató társasjátékokat próbálhattak ki. (A játékok egy részét az MCC biztosította számunkra.)

Iskolánk tanulóinak kiemelkedő eredményei:

Tomka Villő Ilona (1.o.): 1.hely. Felkészítő tanító: Szűcs Zsuzsanna

Székely András (2.o.): 2.hely. Felkészítő tanító: Ujhelyiné Károlyi Krisztina

Szűts Jakab (2.o.): 3.hely. Felkészítő tanító: Ujhelyiné Károlyi Krisztina

Szeles Bíborka (4.o.): 3.hely. Felkészítő tanító: Csonka Mónika

Gratulálunk minden résztvevőnek! (Képek a galériában.)

Bibliaismereti verseny Csopakon- 1.helyezés!

A Csopaki Református Általános Iskola évről-évre megrendezi a Balaton-felvidéki református iskolák számára bibliaismereti versenyét. Ebben a tanévben április 10-én délután került sor a megmérettetésre, melyen iskolánk felső tagozatos csapata (Both Levente, Pap László-5.o., Kulcsár Anna-6.o., Szikszai Hanna-7.o., Farkas Anna- 8.o.) 1.helyen végzett! Felkészítőjük: Miklós Csongor.

Gratulálunk a szép eredményhez! (Kép a galériában.)

Digitális témahét- előadások

A digitális témahét keretén belül ma vendég előadó segítségével ismerkedtek meg felső tagozatos diákjaink a biztonságos internetezés lehetőségeivel.

A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat a hazai Safer Internet konzorcium Tudatosságnövelő Központjaként 2010 óta számos iskolában, művelődési házban és egyéb intézményben tartott „Netezz biztonságosan!” címmel oktatásokat.

A mai előadásokon olyan témákat érintett az előadó, melyek a mindennapi életünk részei. Ilyen többek között a személyes adatok védelme, az online zaklatás, netikett és a webes identitás. 

(Képek a galériában.)

A Savaria Szimfonikus Zenekar koncertjén (2018.04.11.)

A mai Filharmónia-koncerten a Savaria Szimfonikus Zenekar örvendeztette meg vidám összeállításával diákjainkat. A műsorban elhangzottak többek között Mozart, Haydn, Bach, Bernstein, Rossini, Kodály, Bernstein és John Williams művei.

(Képek a galériában.)

VIII. Baranya Kupa Nyílt Páros Pétanque Verseny- 1.helyezés!

Az április 7-én, Pécsett megrendezett kupán a 14 év alattiak korosztályában iskolánk párosa: Kulcsár Anna (6.o.) és Monteiro Giovana (7.o.) 1.helyen végzett! Szívből gratulálunk a sportsikerhez! (Kép a galériában.)

Német színjátszó verseny Ugodon 

Március 22-én vett részt iskolánk német színjátszó csoportja az Ugodon megrendezett németdrámafesztiválon, ahol a Der Tanz című vidám, modern zenés-táncos jelenetet vitték színre. A színdarabot Diénes Melinda tanárnő írta, de a darab csattanójában és színrevitelében a színjátszó gyerekek adták az ötleteket. A versenyen a színjátszóink jó kedvvel és sikerrel álltak helyt, és „Jó” minősítést kaptak.

Gratulálunk a kis németül játszó színészeinknek: Petschovsky Mátyás 3.osztályos, Jónás Adél és Harapu Zsófia 4. osztályos tanulóknak; Kocsis Lilla 6. osztályos; Havasi Máté és Darvasi Noémi 7. osztályos; Diénes Csenge, Farkas Anna és Takács Fanni 8. osztályos tanulóknak és a színjátszó csoport hangtechnikusának: Somody Miklós Lóránt 7. osztályos tanulónak.

(Képek a galériában.) 

Magyar Nyelv Hete- megkezdődtek az iskolai programok

A tavaszi szünet utáni első tanítási napon kezdődtek iskolánkban a Magyar Nyelv Hete programjai. Április 4-én a felső tagozatosok helyesírási és szövegértési versenyére került sor, 5-én pedig az anyanyelvi csapatversenyre. Az egyre népszerűbb csapatversenyre ebben a tanévben 11 csapat (44 diák) nevezett. A játékos, humoros feladatok között szerepelt szituációk eljátszása, betűrejtvény megfejtése és zanzásítás is. A kreatív feladatok megoldását nagyon élvezték a csapatok. A vetélkedőn az első három helyen a nyolcadik osztályosok csapatai végeztek. (1.hely: "Lekipalik" csapata: Örkényi Veronika Viola, Takács Fanni, Dél Zsuzsanna Sára és Deczki Regina.) A feladatokat Farkas Judit tanárnő állította össze. (Zsűri: Rojtos Norbert és Hajdúné Babos Katalin.)

Jövő héten folytatódnak a Magyar Nyelv Hete versenyei a vers-és prózamondó verseny iskolai fordulójával (,ami egyben a Füred-Köszöntő területi verseny válogatója is). 

(Képek a galériában.)

Mesemondó és meseíró pályázatokon díjazták alsó tagozatosainkat

A Lipták Gábor Városi Könyvtár által kiírt Andersen mesemondó versenyen illetve a "A három dió" meseíró pályázaton is díjazták iskolánk tanulóit. 

Az Andersen mesemondó verseny kiemeltjei:

Kicsák Sára (1.o.), Holly Irene Cullen (1.o.) és Kicsák Márk (2.o.).

A meseíró pályázat jutalmazottai:

Rostási Kincső Alexandra (3.o.) és Kerti Máté Atilla (4.o.).

Gratulálunk!

Képek a galériában. 

Másodikos lányok a röplabdaedzésen- április 5.

A "nagyok" csütörtöki röplabdaedzését látogatták meg a 2. osztályos lányok. Nagyon jól érezték magukat, örültek, hogy belekóstolhattak a röplabdázás alapjaiba. (A képeket a lányok edzője, Molnárné Pocsai Ildikó tanárnő készítette. Fotók a galériában.)

Somvirág rajzpályázat

A Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola által meghirdetett Somvirág rajzpályázaton iskolánk több tanulóját is díjazták.

Nagy Rebeka (1.o.): különdíj, Kann Elisabeth (2.o.): 1.hely; Nagy Fruzsina (2.o.): 3.hely, Fülöp Réka (3.o.): 1.hely, Bogdán Lara (4.o.): 3.hely, Süle Dalma (5.o.): különdíj, Gémes Eszter Villő (6.o.): 2.hely.

Gratulálunk!

(Képek a galériában.)

Diákolimpia- mezei futás (megyei forduló)

Március 27-én rendezték a mezei futás megyei döntőjét.

Iskolánk tanulóinak eredményei:

II. kcs. Fejes Dóra Lilla: 22. hely

III. kcs. Küronya Bence: 11. hely

IV. kcs. Farkas Patrik: 18. hely

IV. kcs. Babos Benedek: 23. hely

Gratulálunk ifjú sportolóinknak! (Képek a galériában.)

Húsvétra hangolódó rendhagyó rajzóra és nagy tojásfestés a Vaszary Villa kertjében

Március 28-án délelőtt néhány diákunk Nyitrai Orsolya múzeumpedagógus vezetésével két óriási tojást festett meg a Vaszary Villa kertjében. (Képek a galériában.)

A reformkorról- korhű öltözetekben

Negyedik osztályos tanulóink a reformkorról szóló történelmi olvasmányokat olvasnak. Ehhez kapcsolódóan rendhagyó irodalom órát tartottak, melyen Köves Bendegúz kiselőadást tartott a reformkori öltözködésről. Előadását korhű ruhák bemutatásával illusztrálta, társai szívesen öltötték magukra a szép viseleteket.

Köszönjük édesanyjának, Köves Szilviának és Vári Évának, hogy hozzájárultak az óra színesítéséhez!

(Képek a galériában.)

az óra színesítéséhez.Negyedik osztályos tanulóink a reformkorról szóló történelmi olvasmányokat
olvasnak. Ehhez kapcsolódóan rendhagyó irodalom órát tartottak, melyen Köves
Bendegúz kiselőadást tartott a reformkori öltözködésről. Előadását korhű ruhák
bemutatásával illusztrálta, társai szívesen öltötték magukra a szép viseleteket.
Köszönjük édesanyjának, Köves Szilviának és Vári Évának, hogy hozzájárultak
az óra színesítéséhez.

Már tudok biztonságosan közlekedni- iskolai forduló

Március 26-án iskolánkban indult útjára a "Már tudok biztonságosan közlekedni" elnevezésű vetélkedősorozat; a folytatásban még hét járási iskolában lesz hasonló elméleti és gyakorlati megmérettetés, ezután alakulnak ki a négy fős csapatok. A döntőben, amit májusban rendeznek, értékes nyereményekért folyik majd a küzdelem.

A mai iskolai forduló győztesei, akik képviselhetik iskolánkat a döntőben:

Alsó tagozaton: Müller Hanna (4.o.) és Gács Bence (3.o.)

Felső tagozaton: Köles Ajsa Borbála és Babos Benedek (7.o.)

Gratulálunk minden résztvevőnek!

A Füred TV felvétele IDE kattintva érhető el. 

Országos angol nyelvi verseny- megyei forduló: 1. helyezés!

A békéscsabai Jankay Tibor Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola ebben a tanévben is meghirdette az általános iskolák 7. és 8. évfolyamos tanulóinak szóló országos angol nyelvi versenyét. A verseny három fordulóból (iskolai, megyei, országos) áll. A második (megyei) fordulóra a legjobb 21 tanulót hívták be, így iskolánkból Kajári Bence Dávid vehetett részt a következő megmérettetésen. 

Február 27-én délután, a Veszprémi Rózsa Úti Általános Iskolában került sor a másfél órás versenyre. Bence kiemelkedően teljesített; a hetedik osztályosok mezőnyében 1.helyen végzett (pontszáma a nyolcadikosokénál is több lett)! A békéscsabai döntő egy szóbeli fordulóból áll majd májusban, ahová az ország legjobb 15-25 tanulóját hívják be.

Felkészítő tanár: Szalay Katalin.

(Képek a galériában.)

Diákolimpia- leány röplabda (IV.korcsoport)

Március 24-én Veszprémben játszottak röplabdás lányaink, akik a verseny 5. helyén végeztek.

Felkészítő/edző: Molnárné Pocsai Ildikó tanárnő.

(Kép a galériában.) 

Tanulóink képei a Pesti Vigadóban

A "Jézus élete, ... engedjétek hozzám a gyermekeket!" című gyermekrajzpályázat megyei első helyezettjeinek képeiből, valamint Aknay János, ef Zámbó István és Tábori Csaba festőművészek képeiből nyílt kiállítás a Magyar Művészeti Akadémia székházában, a Pesti Vigadó foyer-jében. A művészek 21 bibliai téma alapján dolgoztak. Az országos eseménysorozat végén, 2018. március 22-én délután, egy ünnepélyes záró kiállításra került sor, ahol a különböző helyszínek díjnyertes gyermekmunkái is bemutatásra kerültek.

Iskolánkból Tuza Zsófia (2.o.) és Fejes Dóra Lilla (5.o.) képei találhatóak meg az alkotások között. Tanulóinkat meghívták a budapesti kiállítás megnyitójára is.

A kiállítás 2018. március 23-tól április 15-ig (naponta 10 és 19 óra között) térítésmentesen látogatható.

Gratulálunk!

(Képek a galériában.)

Diákolimpia: Mezei futás- körzeti forduló

2018. március 23-án délután került megrendezésre a balatonfüredi Kiserdőben a mezei futás körzeti fordulója. Iskolánk tanulóinak kimagasló eredményei:

Farkas Patrik (8.o.): 2.hely

Küronya Bence (5.o.): 3.hely

Darvasi Noémi (7.o.): 3.hely

Fejes Dóra Lilla (5.o.): 4.hely

Monteiro Giovana (7.o.): 4.hely

Babos Benedek (7.o.): 4.hely

Szívből gratulálunk! (Képek a galériában.)

Családi vasárnap- 2018. március 25.

(Képek a galériában.)

Víz Világnapja a Bodorka Balatoni Vízivilág Látogatóközpontban

2.osztályosaink március 22-én, a Víz Világnapján osztálytanítójukkal, Ujhelyiné Károlyi Krisztinával és napközis nevelőjükkel, Tolnai Renátával jártak a balatonfüredi Bodorka látogatóközpontban.

Képek a galériában.

Irodalmi Ki-Mit-Tud és megyei olvasópályázat eredmények

Március 21-én rendezték a Szilágyi iskolában a megyei irodalmi „Ki mit tud” versenyt, melyen iskolánkat Udvari Csenge és Farkas Anna, nyolcadik osztályos tanulók képviselték. Mindketten színvonalas produkcióval gazdagították a programot. Gratulálunk!

Az Eötvös Károly Megyei Könyvtár Gyermekkönyvtára téli olvasópályázatán pedig az alábbi eredmények születtek:

1. helyezett: Hajdú Péter Ákos (7.o.)

2.hely: Albert Patrícia (7.o.)

4.hely: Samu Dóra (7.o.)

5.hely: Rostási Kinga Borostyán (7.o.)

10. hely: Rostási Kincső Alexandra (3.o.)

13.hely: Rácz Mihály (5.o.)

Felkészítő tanár: Farkas Judit.

Szívből gratulálunk!

(Képek a galériában.)

Frühlingsspass & Osterhas- március 22. 

Első alkalommal hirdette meg iskolánk a Frühlingsspass & Osterhas című német nyelvű vers- és prózamondó versenyt és találkozót. A március 22-i versenyen 37 tanuló vett részt harmadiktól nyolcadik osztályig. A résztvevő iskolák tanulói (Litéri Református Általános Iskola, Balatonfüredi Radnóti Miklós Általános Iskola, Balatonfüredi Eötvös Loránd Általános Iskola, és a házigazda Református Általános Iskola Balatonfüred) mind nagyon szép teljesítményt nyújtottak. A vetélkedőt Diénes Melinda tanárnő szervezte, s ő készítette fel 22 nevezett tanulónkat, valamint a köszöntők után fellépő német színjátszóinkat is. 

A zsűri (Herche Ágnes, nemzetiségi német nyelvtanár; Ursula Ziegler, nemzetiségi német nyelvtanár; Dr. Szilágyiné dr. Kósa Anikó egyetemi docens, Károli Gáspár Református Egyetem, Német Nyelv és Irodalom Tanszék) a következő minősítésben részesítette a versenyzőket: "gut", "sehr gut" és "ausgezeichnet". Iskolánk tanulóinak kimagasló eredményei:

Brózs Panni (4.o.), Jónás Adél (4.o.), Harapu Ráchel Zsófia (4.o.), Mészáros Máté Imre (4.o.), Kocsis Lilla (6.o.), Farkas Anna (8.o.)- ausgezeichnet (kitűnő)

Különdíjat kapott: Petschovsky Mátyás (3.o.) és Diénes Csenge (8.o.).

Köszönjük támogatóinknak (Österreichischer Buchklub der Jugend – Wien, Knuddelmaus Bibliothek – Eötvös Lóránt Főiskola Baja, Raabe Klett Kiadó, Maxon Motor Hungary Kft., Balatoni Bob Szabadidőpark, Balaton Mozi, Balatonfüredi Önkormányzat, Dokumentum Center, Veszprém) , Emma Paul német önkéntesnek, és a szülőknek a sok-sok segítséget!

Gratulálunk minden résztvevőnek!

(Képek a galériában.)

Színjátszóink előadása ITT nézhető meg. 

Rendkívüli tanóra a Csalán Egyesület képviselőivel

A Csalán Egyesület évek óta jelen van Veszprém megye általános iskoláinak életében, rendszeresen tart órai foglalkozásokat és témanapokat. Március 21-én az 5.osztálynak tartottak foglalkozást a szervezet képviselői, akik a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára hívták fel a figyelmet. 

A rendkívüli tanóra címe ez volt: "Légy válogatós!"  Az órán olyan játékot játszottak, aminek célja a hulladéktermelés mértékének tudatosítása, valamint annak megbeszélése volt, hogy szelektív gyűjtéssel mit érhetünk el.

Köszönjük a Csalán Egyesület képvielőinek a változatos, élménydús foglalkozást!

(Képek a galériában.)

Fox nemzetközi angolverseny- 2018.02.27.

A nemzetközi Fox verseny 2001 óta kerül megrendezésre; Magyarországon 2014-ben vált elérhetővé az iskolák és diákjaik részére. A verseny 1 fordulóból állt, melyen a diákok 5 kategóriában 30 felelet-választós kérdésre kellett, hogy helyesen válaszoljanak. Ehhez előzetesen egy angol nyelvű olvasmányt is ki kellett olvasniuk. A témakörök: nyelvtan, szókincs, helyesírás, kiejtés, kifejezések, a brit és az amerikai kultúra, valamint az olvasmánnyal kapcsolatos kérdések. 

Iskolánk két tanulójának eredménye:

Sándor Beáta (6.osztály): 268 versenyzőből 91.hely. (5-6.osztályos "Bunnies" kategóriában)

Somody Miklós Lóránt (7.osztály): 325 versenyzőből 73.hely (7-8.osztályos "Ducks" kategóriában)

Felkészítő tanár: Szalay Katalin.

Gratulálunk a szép eredményekhez!

(Képek a galériában.)

52.Kodály Emlékhangverseny- 2018. március 10.

Szívből gratulálunk a tegnapi Kodály Emlékhangverseny minden fellépőjének, és természetesen kórusaink karnagyának, Bíró Bernadett tanárnőnek!

(Képek a galériában.)

Diákolimpia- úszás (megyei forduló)

Iskolánkat két tanuló képviselhette a megyei úszóversenyen, február 15-én.

Wéninger Zalán Tibor, 7.osztályos tanuló 100 m hátúszásban 5.helyen végzett; Sáthy Bulcsú, 3.osztályos tanuló pedig 50 m gyorsúszásban 10. lett!

Gratulálunk!

(Kép a galériában.)

Pénz7- 2018.március 5-10.

Elkezdődött a Pénz7, vagyis a pénzügyi és vállalkozói témahét, amelynek középpontjában a „Hitelekről okosan!”, valamint az „Üzleti ötlet és együttműködés” témák állnak.

A tanév rendjében meghirdetett témahéten a diákok együttműködést és felelős problémamegoldást tanulnak. A programra évről évre egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik országszerte: idén már több mint 1200 iskola több mint 200 ezer diákja mintegy 15 ezer rendhagyó tanóra keretében vesz részt a programban. Iskolánk tanulói osztályfőnöki, illetve technika órákon bővíthették ismereteiket a témában. Néhány évfolyamon banki önkéntes is segítette a pedagógusok munkáját. 

A 2017/2018. tanévben már negyedszer megrendezésre kerülő Pénz7 együttműködő szakmai partnerei küldetésüknek tekintik a gazdasági-pénzügyi szemléletformálást, valamint azt, hogy segítséget nyújtsanak a mindennapokban előforduló pénzügyi helyzetekhez, a tudatos felnőtté váláshoz. A Pénz7 rendhagyó tanórái az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan, színesen, élményszerűen adják át és járják körbe a felelős döntéshez szükséges ismereteket. 

(Képek a galériában.)

Kalandos Verseny- eredmények

A Pannon-Literatúra Kft. (Szalay Könyvek) által meghirdetett Kalandos Verseny ebben a tanévben is népszerű volt iskolánk alsó és felső tagozatos tanulóinak körében. Nyolc csapat indult a többfordulós versenyen, aminek célja a szövegértő olvasás, valamint a csapatmunka játékos formában történő fejlesztése volt. A végeredmény a Közép-Dunántúli régióban (93 csapatból) így alakult:

2.hely: "Tűzről pattantak": Albert Patrícia, Hajdú Péter Ákos, Samu Dóra, Tilcsik Martina Sára (7.o.)

25.hely: "The Suns 4": Havasi Márk, Monteiro Giovana, Rostási Kinga Borostyán, Szikszai Hanna (7.o.)

Gratulálunk mind a harminchat versenyzőnknek és felkészítő tanáruknak, Mógorné Áment Erikának!

(Kép a galériában.)

Zrínyi Ilona Matematilaverseny- 2018.február

A Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítvány ebben a tanévben is meghirdette a Zrínyi Ilona Matematikaversenyt. A verseny megyei eredményhirdetésére a napokban került sor, ahová évfolyamonként a legjobb tíz tanulót hívták be. Iskolánkból Rácz Mihály, 5.osztályos tanuló vehetett át külön oklevelet és könyvjutalmat, aki 154 tanuló közül a 4. helyen végzett!

További kimagasló eredmények:

Székely András (2.osztály): 11. hely (126 főből)

Gaál Réka Katalin (6.o.): 13.hely (133 főből)

Gémes Levente (8.o.): 24.hely (96 főből)

Farkas Anna (8.o.): 26.hely (96 főből)

Felkészítő tanárok: Mógorné Áment Erika, Nagy Nándor, Ujhelyiné Károlyi Krisztina (2.o.), valamint alsó tagozaton az osztálytanítók.

Gratulálunk minden versenyzőnek és a felkészítő tanároknak!

(Kép a galériában.)

Szép Magyar Beszéd-megyei forduló

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma és a Kazinczy-díj Alapítvány–Péchy Blanka emlékére kuratóriuma a 2017-2018. tanévre is meghirdette a Kazinczyról elnevezett „Szép Magyar Beszéd” versenyt. A megyei fordulón iskolánkat két tanuló képviselte. 

Kulcsár Anna, hatodik osztályos tanuló 3.helyen végzett, Udvari Csenge (8.o.) pedig 2. lett a megyei fordulón!

Felkészítő tanár: Farkas Judit.

Gratulálunk a szép eredményekhez! (Kép a galériában.)

Pályaorientációs nap- február 27.

Különböző üzemlátogatásokkal, játékos feladatokkal, az egyes szakmák bemutatásával, önismereti tesztekkel ismerkedhettek meg diákjaink február 27-én, az ún. pályaorientációs napon.

A 14/2017. (VI. 14.) EMMI rendelet szerint ettől az évtől az iskolák rendelkezésére álló tanítás nélküli munkanapok közül “egy tanítás nélküli munkanap kizárólag pályaorientációs célra használható fel.” A programok célja, hogy segítse a diákokat a továbbtanulásukat és karrierválasztásukat érintő döntések tudatos átgondolásában, meghozatalában, és bemutassa nekik, hogy merre érdemes elindulniuk és egyáltalán milyen lehetőségek állnak rendelkezésükre ezen a területen.

Alsó és felső tagozatos diákjaink a következő helyszíneket látogatták meg, illetve pillanthattak bele az ott dolgozók életébe:

Hotel Margaréta, Vásárcsarnok, 77 ING KFT, Tesco Marina Center, Füredi Gazdabolt, Koczor Pincészet, Lipták Gábor Városi Könyvtár, Vasútállomás, az iskolai menza konyhája. 

Köszönjük a szülők segítségét! 

Képek a galériában. (További fotók feltöltése hamarosan.)

Farsang- 2018.02.09.

A tegnapi diákfarsang csoportos beöltözőiről készült videók elérhetőek az alábbi linkeken:

A Karib-tenger kalózai 

2.osztályos M & M's csokigolyók

3.osztályos Minyonok

4.osztályosok ("Házasodik a tücsök")

5.osztályosok (A dzsungel "harcosai")

6.osztályos varázslók és boszorkányok

7.osztályos "ősemberek"

Képek a galériában!

Minden beöltözőnek gratulálunk, valamint köszönjük a szülők felajánlásait és munkáját!

"Ovisuli"- február 6.

Ünnepélyes eredményhirdetésre ("Észkerék" és "Állatok világa") vártuk ma a leendő első osztályosokat (és szüleiket). Az oklevelek kiosztása előtt iskolánk meseszakkörösei örvendeztették meg a jelenlévőket Lázár Ervin: A soványító palacsinta című mesejátékának előadásával, majd Rojtos Norbert, igazgató tartott tájékoztatót az érdeklődő szülőknek. Közben az óvodások játékos foglalkozáson vettek részt Csonka Mónika tanítónő vezetésével, amin Noé történetével ismerkedtek meg. 

Meseszakköröseink előadása itt nézhető meg: 

(Képek a galériában.)

Országos 2.hely az On-Lion angolversenyen!

Az MM Publications- ELT Hungary Kft. szervezésében megrendezett On-Lion és Löwehnzahn angol-, illetve németversenyen tanulóink bejutottak a harmadik fordulóba, és kiválóan teljesítettek. Wéninger Zalán Tibor (7.o.) kategóriájában 1077 nevező volt, akik közül a hibátlan teszteket íróknak rendezték meg a végső, harmadik fordulót. Az országban 18 tanuló jutott be a döntőbe, ahol Zalán 2.helyen végzett! Az ő jutalma egy Samsung okostelefon, amit a cég képviselője, Világosi Márton hétfőn adott át a tanulónak. Felkészítő tanára: Szalay Katalin volt, akit a szervezők szintén díjaztak.

A Löwenzahn versenyen Kocsis Lilla, hatodik osztályos tanulónk 4.helyen végzett német nyelvből. Felkészítő tanár: Diénes Melinda.

A döntőben angol nyelvből egy Írországot népszerűsítő (számítógépes) plakátot készítettek a versenyzők, míg németből kölni osztálykirándulást kellett bemutatni ppt prezentáció segítségével.

Szívből gratulálunk a kimagasló eredményekhez!

(Képek a galériában.)

A Balatonfüredi Napló 2017. 6-7. számában több cikk is olvasható iskolánk programjairól, versenyeiről:

18.oldal: Kirándulás a reformáció 500.évfordulója alkalmából (öregdiákjaink tollából)

15.oldal: Takarékossági vetélkedő diákoknak

13.oldal: Az éneklő embernek megnyílik a szíve (Országos zsoltáréneklő versenyünkről)

A cikkek elolvashatóak az alábbi linkre kattintva: Napló_2017_dec

A pápai gimnázium bemutatója és faültetés- december 4-én

A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma tartott rendhagyó tanórát 5.és 8.osztályos tanulóinknak, melyen nagy örömünkre egykori diákjaink (Heszler Tímea Ivett és Gaál Csongor) is közreműködtek. A bemutatón Csongor és táncpartnere kalotaszegi néptánccal örvendeztette meg a jelenlévőket. A rendhagyó tanóra után a gimnázium tanárai, tanulói, illetve iskolánk 8.osztályos tanulói a közeli Kovászna parkba mentek, ahol a reformáció 500.évfordulójának tiszteletére a gimnázium delegációja eperfát ültetett. A faültetésről a Füred Televízió készített felvételt, amit az alábbi linken lehet megnézni: https://furedtv.hu/video/faltets-a-reformci-500-vforduljn

Képek a galériában.

Iskolai népdalverseny és adventi kézműves foglalkozás- 2017. dec.1.

December 1-jén délelőtt tartottuk hagyományos iskolai népdalversenyünket, amire nagy örömünkre sokan neveztek egyénileg, illetve kisebb-nagyobb csoportokban is. A verseny eredményhirdetésére december 22-én kerül sor.

Délután két órától adventi kézműves foglalkozásra invitáltuk a szülőket, diákokat Kálvin-termünkbe. Az itt készített ajándékokat is meg lehet vásárolni a jövő heti adventi vásáron (december 5-től 7-ig), a 4.osztály termében. Köszönjük a sok munkát, a felajánlásokat! 

(Képek a galériában.)

Népdalversenyünkről készült képes-videós összeállítás itt:

IV. Országos Zsoltáréneklő Verseny- 2017. 10. 27.

Iskolánk 4. alkalommal rendezte meg országos zsoltáréneklő versenyét, melyen kilenc intézmény (Kálvin téri Református Ált. Isk.- Makó, Ceglédi Ref. Ált. Isk., Lónyay Utcai Ref. Gimn. és Koll. - Budapest, Biai Ref. Ált, Isk., Vincze Imre Ref. Ált. Isk.- Kocs, Reményik Sándor Ált. Isk.- Lovasberény, Endrődi Sándor Ált. Isk.- Alsóörs, Csopaki Ref. Ált. Isk., Református Ált. Isk. Balatonfüred) több mint 100 tanulója vett részt. 

Diákjainkat a következő minősítésekben részesítette a háromtagú zsűri:

Arany: Gaál Emese Zsuzsanna (2.korcsoport), Köles Rege Villő (2.korcsoport), Bruckner Kristóf Benedek (3. kcs.), Alsós csoport (4.osztályos lányok); Felsős csoport (5.osztályos fiúk és lányok); Felsős csoport (8.osztályos lányok)

Ezüst: Ema Margareta Maslej (1.kcs.), Kardos Tünde (1.kcs.), Fülöp Réka (2.kcs.), Kovács Réka (3.kcs.), Horváth Zsombor (3.kcs.), Gaál Réka Katalin (3.kcs.), Szurma Krisztián (3.kcs.), Gémes Eszter Villő (3.kcs.), Köles Ajsa Borbála (4.kcs.), Alsós csoport (3.osztályos lány-trió)

Bronz: Lázár Viktória Erzsébet (4.kcs.), Felsős csoport (6.o. lány-duó)

Iskolánk tanulóinak felkészítőtanára: Bíró Bernadett.

Szívből gratulálunk! 

Képek a galériában. Videó: FüredTV

Széphalom, Gönc, Vizsoly, Telkibánya, Füzér- 2017.10.14-16.

Reformáció 500

A reformáció 500. évfordulója alkalmából iskolánk jutalomkirándulást szervezett azon tanulóinknak, akik az elmúlt tanév különböző reformációval kapcsolatos versenyein szerepeltek. Negyven tanulóval (és "öregdiákjainkkal") a következő helyeken jártunk:

- Megyer-hegyi tengerszem, - Széphalom (A Magyar Nyelv Múzeuma, Kazinczy Ferenc Mauzóleum), - Gönc (Református Templom- istentisztelet, Károlyi Gáspár Múzeum és bibliakiállítás),- Vizsoly (Református Betlehem, nyomtatástörténeti kiállítás, kuruc ösvény), - Füzér (vár).

A gyönyörű őszi kirándulásról készült képek már elérhetőek a "Galériában". (Videó hamarosan.)

Köszönjük a szervezést Géczi Renáta tanítónőnek!

A megyei hírlap és a városi lap beszámolói iskolánkról

A Balatonfüredi Napló 2017/5.számában olvashattunk az október hatodikai ünnepségről (a 2.oldalon; "A vértanúk emléke előtt tisztelegtek" címmel): https://furedtv.hu/naplo/balatonfredi-napl-2017-5-szm

A Veszprém Megyei Napló pedig az iskola energetikai felújításairól számolt be: 


Reformáció 500

A reformáció 500. évfordulójának apropóján Miklós Ferenc tiszteletes úrral készített interjút a Füred Televízió, amit az alábbi linkre kattintva lehet megnézni: 

Reformáció 500

Október 6.- városi megemlékezés iskolánk 8.osztályos tanulóinak közreműködésével

Az 1848/'49-es szabadságharc vértanúinak emlékére rendezett városi megemlékezésen iskolánk 8. osztályos tanulói adtak ünnepi műsort, melyet Köz Kádi Sarolta tanárnő tanított be. Közreműködött: Hajdú Péter Ákos, 7.osztályos tanuló. Ünnepi beszédet mondott iskolánk igazgatója: Rojtos Norbert.

A Füred Televízió felvétele ITT nézhető meg.

(Képek a galériában.)

DÖK-nap: szeptember 29-én a Siskében

Füred TV- 2017. 09.13.

Önkormányzati és egyházi támogatással rövidesen megkezdődik iskolánk épületének energetikai felújítása. Az iskola nyáron belül is fejlődött, több szakmai tanterembe új eszközök érkeztek. Az informatikai fejlődés is folyamatos, ettől az évtől kezdve már e-naplóból is értesülhetnek a szülők gyermekeik tanulmányi eredményeiről. Az intézmény idei legfontosabb programja a reformáció 500. évfordulójának megünneplése lesz.

A Füred TV felvétele ITT nézhető meg.