Német tanulmányi kirándulás Ausztriában, Eisenstadtban

Iskolánk német nyelvet tanuló diákjai minden évben egy nyelvi tanulmányi kiránduláson vehetnek részt, Ausztriában. Az idén az adventi időszakra szerveztük
utazásunkat, úticélunk pedig Kismarton – Eisenstadt volt, Burgenland tartomány székhelye. Lelkesen készültünk a kirándulásra, ország- és városismereti tanórákat tartottunk, aktuális nyelvi szituációkat gyakoroltunk be. A tanulmányi kirándulás programját a történelem, a zene, az országismeret, a német nyelvgyakorlás és nem utolsósorban az adventi vásári forgatag határozta meg. Tanulóink az advent fényeiben, hangulatában, illatában fedezhették fel a várost, melynek neve elválaszthatatlan a magyar főúri Esterházy család, Joseph Haydn zeneszerző és Semmelweis Ignác orvos nevétől. Gazdag, izgalmas program elébe néztünk: idegenvezetéssel csodálhattuk meg az Esterházy család kismartoni kastélyának fényűző termeit, és kápolnáját, ismerkedhettünk a család történetével, „Stadt-Rally” feladatok segítségével önállóan, csapatokba verődve kutathatták fel a gyerekek a város nevezetes emlékhelyeit, többek között a Haydn-emlékházat, a Semmelweis Ignác emléktáblát, a Haydn-templomot, és vásárolhattak-csatangolhattak a kastély gyönyörű termeiben és a város főutcáján rendezett karácsonyi vásárban. A feladatok megoldását a buszban kiértékeltük, a legjobbakat csokival, de mindenkit szaloncukorral jutalmaztunk az együttműködésért.
Remélem, a kastély és a város adventi fényei, az önálló keresgélés-barangolás a városban és az adventi vásárban felejthetetlen élményt jelent minden résztvevőnek.
Diénes Melinda tanárnő
(Képek a galériában.)